Regulamin stołówki szkolnej

REGULAMIN STOŁÓWKI SZKOLNEJ

SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. MIKOŁAJA KOPERNIKA W BUCZKOWICACH

 

Podstawa prawna:

Rozporządzenie Rady Ministrów z dnia 14 stycznia 2003r. w sprawie szczegółowych zasad i trybu udzielania pomocy w dożywianiu uczniów z 2003r.   (Dz.  U. z 2003r. Nr 13, poz. 133).

Rozporządzanie Ministra Edukacji Narodowej i Sportu z 31 grudnia 2002r. w sprawie bezpieczeństwa i higieny w publicznych i niepublicznych szkołach i placówkach (Dz. U. z 2003r. Nr 6, poz. 69).

 

Rozdział 1

Postanowienia ogólne

 

1. Stołówka jest miejscem spożywania posiłków przygotowanych przez pracowników kuchni szkolnej dla uczniów oraz pracowników Szkoły Podstawowej w Buczkowicach.

2. Posiłki wydawane są w czasie trwania rocznych zajęć dydaktyczno- wychowawczych:

- w godzinach 11.30 – 11.55 dla uczniów klas I – V szkoły podstawowej

- 12.40 – 13.00 dla uczniów klasy VI- VIII szkoły podstawowej ,

a w przypadku zgłoszonych wcześniej wyjazdów na wycieczki, zawody itp., obiad wydaje się o ustalonej wcześniej godzinie po uzgodnieniu intendenta z organizatorami wyjazdu.

3. Oddział przedszkolny posiłki:

- śniadanie – godz.8.30;

- obiad – godz. 12.00;

- podwieczorek – godz. 14.00.

4. Do odbierania mleka zobowiązani są dyżurni klas IV – V szkoły podstawowej  o godzinie 10.35.

5. Postanowienia niniejszego regulaminu, aktualny jadłospis, ogłoszenia dotyczące stołówki szkolnej (w tym wysokość opłat za posiłki) wywieszone są na tablicy informacyjnej przy stołówce szkolnej oraz umieszczone na stronie internetowej szkoły.

 

Rozdział 2

Uprawnienia do korzystania ze stołówki

 

1. Do korzystania z posiłków w stołówce szkolnej uprawnieni są:     

1)Uczniowie Szkoły Podstawowej w Buczkowicach,

2) Nauczyciele  zatrudnieni w Szkole Podstawowej w Buczkowicach,

2. Zapisy na obiady odbywają się na początku lub w trakcie roku szkolnego.                

 

Rozdział 3

Ustalenie wysokości opłat za obiad

 

1. Stołówka szkolna zapewnia posiłki gotowane w formie dwudaniowego obiadu.

2. Wysokości opłat:

Odpłatność stawki dziennej za posiłki dla uczniów, nauczycieli i pracowników szkoły ustala Dyrektor szkoły wraz z intendentem i kierownikiem kuchni.

3. W sytuacjach wzrostu kosztu produktów w trakcie roku szkolnego dopuszcza się możliwość zmiany odpłatności, po poinformowaniu korzystających ze stołówki, z co najmniej miesięcznym wyprzedzeniem.

 

Rozdział 4

Wnoszenie opłat za posiłki

 

Opłaty za obiady na dany miesiąc dokonuje się wpłaty z tzw. dołu, np. wrzesień płacimy w październiku na konto Szkoły Podstawowej w Buczkowicach,                                          

numer konta : 95 1240 4142 1111 0000 4825 8351.                                                                             

Wpłaty dokonujemy do 15 dnia każdego miesiąca, a w przypadku świąt, ferii do 10 dnia nauki.

W przypadku nieuregulowania odpłatności w wyznaczonym terminie uczeń może zostać skreślony z listy osób korzystających z obiadów.

 

Rozdział 5

Zwroty za niewykorzystane obiady

 

W związku z planowaniem zamówień kilka dni wcześniej

1) Odpisy obiadowe dokonywane są po uprzednim zgłoszeniu nieobecności powyżej 3 dni

2) W przypadku wyjazdów, wycieczek, zawodów sportowych itp. o nieobecności uczniów powiadamiają intendenta organizatorzy imprezy na 2 dni przed planowaną nieobecnością – należy przedłożyć imienną listę uczestników imprezy.

3) Nieobecność dziecka zgłaszamy u wychowawcy klasy bądź u pani intendentki.

4) W przypadku nieuzasadnionej lub niezgłoszonej nieobecności opłata za posiłek nie podlega zwrotowi.

 

Rozdział 6

Zasady zachowania na stołówce

 

1. Uczniowie powinni:                                                                                                                           

1) Stosować się do poleceń nauczycieli dyżurujących, intendenta oraz personel stołówki;

2)Spokojnie poruszać się po stołówce (nie wolno biegać, przepychać się w kolejce, podchodzić do innych stolików);

3)Zachować porządek przy odbiorze dania oraz przy oddawaniu naczyń.

4)Zachować porządek podczas spożywania posiłku (w przypadku stłuczenia naczynia, zabrudzenia stolika lub podłogi należy zgłosić personelowi stołówki);

5)Zachowywać się cicho;

6)Zostawić po sobie porządek (odnieść talerze, zostawić czyste miejsce na stoliku i  pod nim, zasunąć krzesło);

2. Podczas spożywania posiłku obowiązują zasady kulturalnego zachowania, zabrania się korzystania z telefonu.

3. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść na wyznaczone miejsce.

4. Zabrania się wnoszenia do stołówki wszelkich naczyń, sztućców i innych rzeczy pochodzenia obcego.

5. Z posiłków można korzystać wyłącznie w stołówce (szkoła nie prowadzi sprzedaży na wynos).

6. Podczas wydawania obiadów zabrania się pobytu w pomieszczeniach stołówki osobom niespożywającym posiłków.

7. Za szkody spowodowane w stołówce odpowiada uczeń, a finansowo jego rodzice.

8. Zabronione jest wnoszenie do stołówki okryć wierzchnich i plecaków.

9. Nad bezpieczeństwem uczniów korzystających ze stołówki czuwają nauczyciele dyżurujący według harmonogramu dyżurów na stołówce szkolnej.

10. Za niestosowanie się do poleceń nauczyciela dyżurującego oraz innych pracowników uczeń otrzymuje punkty ujemne zgodnie z punktowym systemem oceniania.

11. Uczeń za uporczywe niestosowanie się do regulaminu może zostać wyproszony ze stołówki, o czym zostaną poinformowani rodzice/opiekunowie.

 

Rozdział 7

Postanowienia końcowe

 

O wszystkich sprawach związanych z organizacją pracy stołówki decyduje Dyrektor Szkoły Podstawowej w Buczkowicach. 

 

Regulamin obowiązuje od 01.09.2022